Doorgaan naar inhoud
Maton: Quality Guitars From Australia!

Maton: Quality Guitars From Australia!

Prachtige akoestische gitaren "from down under": het Australische Maton!

KLIK HIER VOOR ONS MATON ASSORTIMENT

We hebben weer een nieuw merk mogen opnemen in het assortiment van Dijkmans Muziek: Maton gitaren! Maton is in de afgelopen jaren uitgegroeid tot het bekendste en meest gerespecteerde gitaarmerk uit Australië. En als artiesten als Tommy Emmanuel en Keith Urban hun goedkeuring geven, dan weet je dat het goed zit. Maton bouwt onder andere geweldige akoestische gitaren - zoals de EBG808 Nashville en de EA808 Australian - waar ze erg gepassioneerd over zijn, en deze steel-string modellen zijn vanaf nu beschikbaar bij ons. Je merkt daarnaast aan alles dat het bedrijf ook heel trots is op hun Australische roots. Neem bijvoorbeeld de Australian series: het resultaat van 50 jaar gitaren bouwen met gebruik van Australisch toonhout. Hiervoor worden de meest prachtige stukken Australisch Blackwood, Queensland maple en Desert Acacia gebruikt. Deze gitaren zijn dus door en door Australië, en het is mooi dat Maton hier voor staat. Naast dat de gitaren een prachtig akoestisch geluid hebben onderscheiden deze gitaren zich misschien nog wel meer door de geweldige pickup systemen die Maton bouwt. Denk bijvoorbeeld aan het AP5 PRO systeem waarmee je een smaakvolle blend kunt maken tussen een piezo signaal en een ingebouwde microfoon. Als kers op de taart zien alle Maton gitaren eruit om door een ringetje te halen!
Maton Nashville

Een bescheiden start met een grootse toekomst

Maton werd opgericht door Bill May, een Australische jazz gitarist, houtbewerker en luthier. In het begin van de jaren '40 richtte hij zijn eerste bedrijf genaamd  “Maton Stringed Instruments and Repairs” op. De naam Maton ontstond doordat Bill de woorden "May" en "Tone" samenvoegde en verbasterde tot Maton. In eerste instantie richtte hij zich dus eerst op het repareren van gitaren, en het bouwen van instrumenten in kleine oplages. Dit laatste bleek goed aan te slaan en omdat er in deze periode eigenlijk geen écht Australisch gitaarmerk bestond besloot Bill May in 1946 samen met zijn broer Reg het bedrijf om te dopen tot  “Maton Musical Instruments Company”. Het begon allemaal in een kleine werkplaats in de achtertuin van Bill May, en het bedrijf groeide in de loop der jaren uit tot een Australisch succesverhaal. Inmiddels werken er ruim 70 mensen in dienst van Maton (leuk feitje: iedere werknemer speelt ook daadwerkelijk gitaar). Een ding is niet veranderd, en dat is dat de familie May nog altijd de dienst uitmaakt.

Maton headstock

Het bekendste en meest geliefde gitaarmerk uit Australië.

Inmiddels is Maton dus uitgegroeid tot een grote naam in de gitaarwereld, en we mogen nu gerust zeggen dat Maton het succesvolste Australische gitaarmerk is van dit moment. Deze gitaren zijn op steeds meer podia terug te vinden en dat is ook niet verwonderlijk. De gitaren van Maton worden geroemd om hun geweldige kwaliteit, schitterende afwerking en prachtige sound. Voor de bouwers bij Maton is de succesformule eigenlijk heel simpel: ze volgen gewoon de visie die Bill May ooit had, en dat was het bouwen van de meest hoogwaardige, handgemaakt gitaren tegen een zo betaalbaar mogelijke prijs. Zoals zij zelf zeggen: “If you make a good guitar, the right guitar, people will want it.” Het vakmanschap van de bouwers bij Maton is uitmuntend, en elk stapje in het bouwproces wordt met de grootst mogelijke aandacht en liefde gezet.

Maton AP5 Pro

Akoestisch uitmuntend, uitversterkt ongeëvenaard!

Dat de akoestische gitaren van Maton goed klinken, dat mag inmiddels duidelijk zijn. Maar Maton is misschien nog wel bekender om zijn geweldige pickup systemen. Maton ontwerpt en fabriceert zelf zijn elementen met als doel om het akoestische geluid zo eerlijk en puur mogelijk uit te versterken. Na veel research en uitproberen kwam het eerste AP4 pickup systeem op de markt, waarna Maton en Tommy Emmanuel de handen ineensloegen om nog een stap verder te zetten. Hieruit ontstond het APMic systeem. De basis van dit element is de combinatie van een hoogwaardig piezo-systeem met een microfoon in de body van de gitaar,wat een ontzettend realistische weergave oplevert van het originele akoestische geluid, samen met een geluid dat gemakkelijk in de mix te plaatsen is. De opvolger van het APMic systeem is het AP5-Pro element, en dit is dan ook het systeem wat we terugvinden in de nieuwste Maton modellen. Het AP5-Pro is in elk opzicht het verbeterde broertje van de oudere systemen, en wij denken dat dit een van de allerbeste pickup systemen ooit is. En als je ons woord niet aanneemt, dan hebben we de volgende quote om je wellicht van gedachten te doen veranderen:

The AP5 pro is my most favourite amplifying system for acoustic guitar. It is very realistic and usable at higher levels onstage.” Eric Johnson.

Wij zijn erg blij met Maton in ons assortiment!

 

Vorig artikel Benson Amps x Dijkmans Muziek
Volgend artikel De nieuwste 2020 PRS SE Limited Run: Private Stock Fade finishes!
Item is added to cart