Paul Reed Smith


Van zolderkamer naar wereldfaam

Hoewel PRS Guitars officieel pas in 1985 werd opgericht door Paul Reed Smith, was hij tijdens zijn studie al actief als gitaarbouwer. Vanuit zijn zolderkamertje werkte hij in zijn eentje aan de perfecte gitaar. Toen Smith begin jaren 80 ontdekte dat veel oude Gibson patenten de naam droegen van Ted McCarty, besloot hij contact te zoeken met deze meesterbouwer. Zo ontstond een samenwerking die het begin markeerde van het grote merk zoals we het nu kennen.


Onze band met Paul Reed Smith

Dijkmans Breda en Paul Reed Smith hebben een warme band. Onze eigen Jan-Willem is ieder jaar aanwezig op het PRS Experience evenement waar hij de meest unieke modellen en tops uitzoekt. We zijn zelfs betrokken geweest bij het ontwerpproces van de Silver Sky! Mister Smith himself was op zoek naar oude gitaren ter referentie voor het ontwerp en Jan-Willem vertelde over de Jazzmaster hals uit 1962 die hij had liggen. Paul had direct interesse en de hals is dan ook meegenomen in het proces.


De collectie

Dijkmans beschikt over een van de meest uitgebreide collecties PRS gitaren van de Benelux. Naast de exclusieve Private Stock modellen hebben we altijd prachtige McCarty en Custom exemplaren hangen. Daarnaast kunt u ook bij ons terecht voor de SE en S2 lijn, en zijn ook de Mark Tremonti en David Grissom (DGT) signature gitaren verkrijgbaar.


John Mayer’s impact

PRS is continu in beweging, en de afgelopen tijd kreeg het merk een enorme populariteit boost doordat John Mayer vrij onverwacht zijn naam verbond aan het merk. Het verhaal gaat dat Mayer een McCarty 594 in zijn handen kreeg en vrijwel direct verkocht was. De samenwerking die hierop volgde heeft vooralsnog twee gitaren en een versterker opgeleverd. Vooral de recent uitgebrachte Silver Sky gitaar is op dit moment heel wat harten aan het veroveren.


Wat maakt een Paul Reed Smith gitaar zo bijzonder?

Het merk onderscheidt zich al jarenlang door het ongekende oog voor detail waarmee de gitaren worden gebouwd. Smith is een echte liefhebber en doet geen enkele concessie. Zo worden de fraaiste houtsoorten uitgekozen en worden alle onderdelen uitvoerig getest en op elkaar afgestemd om de puurste totaalsound te creëren. Door de combinatie van traditionele en moderne elementen voelt een PRS gitaar direct als thuiskomen, en elke gitaar heeft een comfortabele bespeelbaarheid. De gitaren vallen daarnaast ook in visueel opzicht op door hun vorm, karakteristieke bird inlays en in het oog springende finishes.


Artiesten die op PRS gitaren spelen

Dat PRS kwaliteit levert blijkt alleen al uit de artiesten die op de gitaren spelen. Naast John Mayer zweren Mark Tremonti, Bernie Marsden en David Grissom bij Paul Reed Smith. Daarnaast verdient Carlos Santana ook een eervolle vermelding, want hij was een van de eerste artiesten die PRS gitaren gebruikte in de jaren 80. Daarmee heeft hij een behoorlijke invloed gehad op het uiteindelijke succes van dit prachtige merk.


Wij bij Dijkmans adviseren je graag in je keuze, dus kom vooral snel eens langs om onder het genot van een kopje koffie een PRS gitaar uit te proberen!