Taylor

Taylor Guitars 

Taylor Guitars: kwaliteit sinds 1974

Bob Taylor begon als 18-jarige jongeman in een gitaarwinkel genaamd American Dream. Hoe passend is dat! Nadat de eigenaar besloot om de winkel te verkopen, zag Taylor in 1974 zijn kans om een doorstart te maken onder de naam Westland Music Company. Toen bleek dat deze toch wel erg lange naam niet zo gemakkelijk te plaatsen was op een headstock, kreeg het merk zijn huidige naam: Taylor Guitars. De Taylor fabriek staat in San Diego, El Cajon in Californië. Ook kent het bedrijf een Nederlands tintje, doordat het Europese hoofdkantoor van het bedrijf in Amsterdam gevestigd is. In dit kantoor is de complete lijn voorradig en worden de reparaties verzorgd. Als je klant bent bij Dijkmans, kun je reparaties bij Taylor gitaren ook bij ons in de winkel laten doen... 

Dijkmans en Taylor Guitars

Bij Dijkmans hebben we altijd een uitgebreid aanbod aan Taylor gitaren. Van alle lijnen hebben we altijd wel een of meer exemplaren hangen, dus het zal geen probleem zijn om bij ons te slagen. Daarnaast is onze eigen Bob - als enige in Nederland! - een 'Silver Level PLUS Taylor Factory Authorized Silver Technician', waardoor alle Taylor gitaren niet alleen in perfecte conditie te winkel verlaten, maar je ook voor al je vragen en eventuele reparatie problemen bij ons met een gerust hart terecht kunt. Een unicum in Nederland dus.

Een eco-vriendelijk bouwproces

Taylor heeft natuurbehoud hoog in het vaandel staan, en het bedrijf doet dan ook zijn uiterste best om op een transparante, ethische en efficiënte manier om te gaan met de houtsoorten die ze gebruiken. Verder zijn ze continu bezig om hun voetafdruk te verminderen. Dit doen ze onder andere door het afval zo veel mogelijk te reduceren en te recyclen. Een mooi voorbeeld hiervan is dat een gedeelte van het houtafval wordt gedoneerd aan een Mexicaans houtverwerkingsbedrijf, dat er vervolgens speelgoed voor kleine kinderen van maakt.
 
Taylor Guitars Collectie Dijkmans Muziek

Kenmerken van een Taylor guitar

Taylor is altijd al een vooruitstrevend bedrijf geweest. Zo werd in 1999 de “Patented Taylor Guitar Neck” geïntroduceerd, waarmee ze een van de meest stabiele halzen tot dan toe produceerden. Taylor halzen zijn door de manier van bevestigen minder gevoelig voor beweging in de body van de gitaar. Hierdoor blijft de hals vele malen rechter staan dan bij traditionele bevestigingstechnieken het geval is. Hierdoor blijft de intonatie perfect. Bovendien zijn de halzen gemakkelijk af te stellen. Daarnaast brak Taylor recentelijk met jaren van gitaarbouw traditie door de revolutionaire V-Class Bracing te introduceren. Hiermee weten ze nog meer volume en sustain in hun gitaren te bewerkstelligen. Dit alles maakt een Taylor gitaar tot een enorm gebalanceerd instrument.
 

Taylor Model Number System 

Klik hier voor onze Taylor collectie

Omdat transparantie een belangrijke kernwaarde is voor Taylor, is het vrij gemakkelijk om inzicht te krijgen in wat voor model je nu precies in je handen hebt. De series van Taylor worden gerangschikt via 3 cijfers en die codering werkt als volgt:
  • Het eerste cijfer staat voor de serie. Deze gaan van de 100 serie tot en met de 900 serie, en alles wat daar tussenin ligt. 
  • Het tweede cijfer laat ons twee dingen zien. Allereerst wat voor bovenblad de gitaar heeft, en of het een 6- of 12-snarig model betreft. Ter illustratie: 

    six string
    = spruce top 
    2 = mahogany top 
    twelve string
    5 = spruce top 
    6 = mahogany top 

  • Het derde cijfer laat daarnaast zien welk formaat de gitaar heeft. Zo onderscheiden we de volgende formaten (tip: klik op de formaten om onze voorraad van de modellen te bekijken per body shape!)
    = Dreadnought 
    2 = Grand Concert 
    4 = Grand Auditorium 
    6 = Grand Symphony 
    8 = Grand Orchestra 

  • Tot slot wordt met letters achter de code duideijk gemaakt of de gitaar een Cutaway (c) heeft, en of het model is voorzien van elektronica (e). Zo is een Taylor 314ce dus een six string gitaar uit de 300-serie, met een spruce bovenblad, en een Grand Auditorium vorm die is voorzien van een cutaway en elektronica.

De collectie van Taylor

Zoals onder het vorige kopje al beschreven werd, is Taylor erg goed in het coderen en rangschikken van de verschillende modellen. Elke serie heeft weer zijn eigen selectie houtsoorten waar uit te kiezen valt, en we hebben deze voor het gemak even op een rijtje gezet:

Gelamineerd
Academy = layered sapele + spruce top
100 = layered walnut + solid sitka spruce top 
200 = layered koa/copafera/rosewood + solid sitka spruce/hawaiian koa top

Volledig massief
300 = sapele/blackwood + spruce top/mahogany top
400 = indian rosewood/ovangkol + sitka spruce top
500 = tropical mahogany + lutz spruce/tropical mahogany/western red cedar
600 = maple + sitka spruce
700 = indian rosewood + lutz spruce 
800 = indian rosewood + sitka spruce 
900 = indian rosewood + sitka spruce 
Verder kent Taylor nog de populaire Koa series, en het vlaggenschip genaamd de Presentation series, waarvan de modellen naast de gangbare spruce top ook beschikbaar zijn met een Sinker Redwood bovenblad. 
  

Artiesten die op Taylor Guitars spelen

Taylor gitaren zijn waanzinnige gitaren, en het is dan ook geen toeval dat een aantal grote namen uit de muziekwereld op de instrumenten van Bob Taylor spelen. Zo spelen Americana grootheden Alan Jackson en Zac Brown al tijden op de gitaren, en worden Shawn Mendes, John Petrucci en Amy MacDonald ook veelvuldig gespot met deze unieke instrumenten.

Wij bij Dijkmans staan altijd klaar om u met raad en daad bij te staan in het kiezen van je nieuwe Taylor gitaar. Kom dan ook snel langs bij ons in Breda!