Fender

Fender

Dijkmans Muziek in Breda heeft een van de grotere Fender collecties in Nederland. Lees hieronder meer over dit legendarische merk! 

Van K&F naar Fender 

Begin jaren '40, toen de Tweede Wereldoorlog woedde in Europa, besloot Doc Kauffman een samenwerkingsverband aan te gaan met ene Leo Fender. Het bedrijf dat hieruit ontstond werd de K&F Manufacturing Corp. genoemd. Nadat in de beginperiode voornamelijk werd gefocust op het repareren van instrumenten, besloot Leo Fender dat het produceren van instrumenten rendabeler was. De heren gingen ieder hun eigen weg, en Leo veranderde de naam van het bedrijf in Fender. "En de rest, zoals u weet, is geschiedenis..." 

Fender Guitars Gitaren Nederland Dijkmans

Het verhaal van de Nocaster

Fender was begin jaren '50 de allereerste die een solid-body elektrische gitaar op de markt bracht. In eerste instantie zouden deze modellen de naam Broadcaster gaan dragen. Er deed zich alleen een klein probleem voor, omdat Gretsch gelijktijdig een drumkit genaamd de BroadKaster produceerde. werd dan ook Fender vriendelijk doch dringend verzocht deze naam te laten vallen. Zo geschiedde, en Fender haalde de naam van deze gitaren. Zo bleef het model naamloos achter, en werd de gitaar gekscherend “Nocaster” genoemd. De zomer van 1951 was dan eindelijk het moment dat de gitaar een échte naam kreeg. Het model werd benoemd tot de Telecaster, en onder deze naam is het instrument natuurlijk legendarisch geworden door zijn invloed op de ontwikkeling van de elektrische gitaar.

Fender Amps Versterkers Nederland Dijkmans

Van Tele naar Strat, en daar voorbij

Ondanks de impact van de Telecaster, was Leo Fender nog niet tevreden over het instrument dat hij had gemaakt. In de eerste jaren van de Tele was hij dan ook volop bezig om de perfecte gitaar te ontwikkelen. En mede dankzij zijn eigen opgedane ervaring, gecombineerd met feedback van de artiesten die erop speelden, maakte Leo in 1954 dan eindelijk zijn droomgitaar: de Fender Stratocaster. De gitaar werd direct geroemd om zijn veelzijdigheid en specifieke sound, maar ondanks dat Leo Fender het plan had om de Tele te vervangen door de Strat, behield de Telecaster zijn plek in de catalogus. En daar zijn wij natuurlijk allemaal heel erg blij mee! In de jaren hierna zijn beide instrumenten ware iconen voor de gitaarbouw en popindustrie geworden.

Fender Dijkmans Muziek

Fender basgitaren

Fender Bass Basgitaren Nederland Dijkmans

Naast elektrische gitaren bracht Fender natuurlijk ook een aantal legendarische basgitaren op de markt. Allereerst werd de Precision Bass gelanceerd, als low-end tegenhanger van de Telecaster. Na het debuut van de meer verfijnde Stratocaster, veranderde ook het uiterlijk van de P-Bass mee, wat vooral te zien was aan de Sunburst finish en de nieuwe look van de slagplaat. Begin jaren '60 werd de minsten zo legendarische Jazz Bass gelanceerd. Met dit model probeerde Fender zich meer te focussen op de Jazz muizkant, door onder meer een smallere hals en rondere tone in te passen in de bas. 

Fender is voor ieder budget

Fender is legendarisch, hier kan natuurlijk geen misverstand over verstaan. Vraag een kind een gitaar te tekenen, en de kans is groot dat hij of zij een Stratocaster tekent. Het merk doet zijn uiterste best om de oude glorie in stand te houden, en tegelijkertijd te blijven innoveren. Fender heeft dan ook een flink aantal series, met ieder een eigen identiteit en prijsklasse. Allereerst de American series, onderverdeeld in de Original, Professional en Elite lijnen. Zoals de naam al doet vermoeden worden deze instrumenten gebouwd in Amerika. Waar de Original serie zich volledig richt op het reproduceren van een vintage feel, zoeken de Professional en Elite series juist de combinatie op van moderne specificaties en authentieke looks. Daarnaast heeft Fender ook een serie gitaren die vervaardigd worden in Mexico. Dit zijn de Classic, Player en Deluxe lijnen. 

Fender Custom Shop

Naast de standaard Amerikaanse en Mexicaanse modellen heeft Fender ook een lijn met exclusievere modellen. Deze gitaren worden geproduceerd onder de Custom Shop naam, vernoemd naar de speciaal hiervoor ingerichte werkplaats in California. Hier wordt door de zogenaamde Master Builders het beste van het beste van Fender gebouwd. En geloof ons, deze gitaren zijn echt pareltjes! Met een bijzonder oog voor detail, en een flinke dosis historisch besef worden de gitaren volgens de oude specificaties ontworpen. Vervolgens worden de gitaren met de mooiste houtsoorten en beste materialen gebouwd. Het resultaat mag altijd met recht indrukwekkend genoemd worden. De Custom Shop gitaren ademen dan ook het authentieke karakter van de originele Fender instrumenten uit de jaren '50 en '60. 

Dijkmans Muziek en Fender

Wij bij Dijkmans zijn al jarenlang Fender dealer. We hebben dan ook veel ervaring met het merk, en kennis over de instrumenten. Alles wat we binnenkrijgen wordt uitvoerig getest, en we zijn dan ook altijd op de hoogte van de specifieke kenmerken van elk instrument. Hierdoor kunnen we je altijd bijstaan in het kiezen van jouw ideale Fender. Daarnaast hebben we altijd een enorm uitgebreid aanbod aan Fenders hangen, in onze speciaal hiervoor ingerichte Fender hoek waar je in alle rust de instrumenten kunt testen en met elkaar kan vergelijken. En we hebben natuurlijk niet alleen de standaard series: er is in onze winkel altijd een fraaie, wisselende collectie van de mooiste Custom Shop gitaren te vinden waar je je vingers bij af kunt likken. 

Fender artiesten

Wie speelt er eigenlijk niet op Fender? Van Eric Clapton tot Adam Clayton, van Eric Johnson tot Roger Waters en van Jimi Hendrix tot Jeff Beck. Eigenlijk heeft elke gerespecteerde artiest wel eens een Fender instrument in zijn of haar handen gehad. Ben jij de volgende? Kom dan snel langs bij Dijkmans Breda!