Gibson

Het begin van de Gibson legende

Het succesverhaal van Gibson begint in 1898, toen oprichter Orville Gibson een patent aanvroeg voor een Mandoline die in grote aantallen geproduceerd kon worden. Dit tekende het begin van het ambitieuze en gigantische bedrijf dat Gibson tot op de dag van vandaag is. Ondanks dat Orville in 1918 overleed, stond het bedrijf absoluut niet stil. Sterker nog, in 1936 werd hun allereerste "Electric Spanish" model geïntroduceerd. Dat instrument kennen we nu als de ES-150. Hoewel dit de fundering was voor het bedrijf, begon Gibson pas echt zijn status op te bouwen nadat het bedrijf in 1950 de inmiddels legendarische Ted McCarty als de nieuwe grote baas aanwees. En toen ging het ineens snel... 

Gibson Guitars Nederland Holland

De introductie van de Les Paul

In 1952 schreef Gibson zonder dat ze het op dat moment zelf wisten geschiedenis, want in dat jaar introduceerde het bedrijf de Gibson Les Paul. De '52 Les Paul Goldtop gitaar kenmerkte zich in uiterlijk opzicht door zijn ronde vormen, single cutaway en fraaie Goldtop finish. De basis voor het instrument was de combinatie van een Mahonie body met een Maple top. Daarnaast was ook de dual P90 configuratie een karakteristieke eigenschap voor deze gitaar. De P90 was Gibson's antwoord op de single coil zoals deze te vinden was in de eerste Fender gitaren. In eerste instantie was de Les Paul bedoelt als signature model voor de immens populaire gitarist Les Paul, maar in de loop van de jaren '50 nam de gitaar in populariteit toe en werd de gitaar een ster in zijn eigen recht. De Les Paul vertakte zich in verschillende uitvoeringen zoals de Les Paul Standard, Les Paul Custom, Les Paul Junior enz. met verschillende pick-up configuraties zoals de eerder genoemde P90's op de eerste modellen, en de veelgezochte en vaak nagebootste P.A.F. (Patent Applied For) Humbuckers. Deze elementen zouden uiteindelijk een legende op zichzelf worden. En dit zou uiteindelijk het startschot zijn voor het grootste gitaarmerk ter wereld.

De gitaren

Gibson heeft in de loop der jaren een flink aantal modellen uitgebracht. Zoals we al eerder vertelden is de Les Paul in verschillende uitvoeringen op de markt gebracht. Zo is de Les Paul Standard een gitaar die zich richt op de late '50s modellen met Figured Maple tops en Dual Humbucker configuraties. Daarnaast bestaan er ook nog reissues van de eerste Les Paul Goldtop met twee P90 elementen, en is een Les Paul Junior uitgevoerd met een enkele P90 en zonder Maple top. Naast de befaamde Les Paul modellen staat Gibson ook bekend om hun stoere SG. Dit model was in eerste instantie bedoelt als de nieuwe uitvoering van de Les Paul, maar mr. Paul himself vond het model spuuglelijk en wilde zijn naam er niet aan verlenen. Daarom kreeg de '61 Les Paul na dit jaar de naam SG. Ook is de ES-335 een inmiddels legendarisch model, en een van de meest populaire semi-hollow gitaren ooit. 

Een nieuwe start voor Gibson

In de 21e eeuw kende Gibson een beduidend mindere succesvolle periode, met zelfs een faillissement in 2018 als gevolg. Een herstructurering van het bedrijf was nodig, en Gibson besloot om zich weer vol te richten op waar ze groot mee zijn geworden: ontzettend goede gitaren met een 50's en 60's mindset. James Curleigh kwam over van Levi's, en zette de nieuwe fase voor Gibson in. Inmiddels hebben wij de nieuwe 2019 modellen mogen ontvangen en de tekenen zijn goed. Wij durven te zeggen dat Gibson helemaal terug is!