Lowden

Lowden

Het begin van Lowden Guitars

George Lowden, geboren in 1951 en getogen in Belfast Ierland, bouwde zijn allereerste gitaar samen met een vriendje toen hij 10 jaar oud was. Okee, de snaren waren gemaakt van vislijnen, en de frets waren niet meer dan verbogen spijkers. Maar dit is toch nu al een prachtig begin van zijn levensverhaal? In 1974 besloot George zich toe te leggen op het professioneel bouwen van gitaren. Hij dook in de materie, maakte fout na fout, en deed op deze manier de ervaring op om in 1976 zijn eerste gitaar uit te brengen met de A-frame bracing en Dolphin Strut profile, welke gericht waren op het stabiliseren van de akoestische gitaar. De productie van Lowden gitaren kende tussen 1976 en 2004 vele vormen en maten, van een grootschalige Japanse fabriek tot een kleinschalig pand in Ierland, met verschillende licentiehouders en managers (George is wel ten alle tijden betrokken gebleven), maar sinds 2004 zijn het weer George Lowden en zijn familie die volledig de dienst uitmaken. Een ding hebben alle gitaren die de naam Lowden dragen in ieder geval gemeen: het zijn verschrikkelijk goede instrumenten. 

Wat maakt Lowden uniek?

Lowden is een bijzonder merk. In een tijd waar alles snel en gehaast moet zijn en om deze reden alle processen geautomatiseerd worden, kenmerkt Lowden zich door het vakmanschap. Alles wordt met de hand gebouwd, en de gitaren worden met een on-ge-kend oog voor detail samengesteld. Neem alleen al de purfling rondom de body, die met 3 verschillende soorten hout wordt ingelegd. En de overlay van de hals naar de headstock, je moet het in het echt zien om te begrijpen wat we bedoelen. Daarnaast kiezen George en zijn team de aller, aller, allerbeste houtsoorten uit die er maar te krijgen zijn. Binnen de 35 en 50 serie kun je zelfs je eigen hout combinaties samenstellen. Wat denk je van een F35 met Cocobolo zij- en achterkant, Red Sinkerwood bovenblad en een highly figured maple arm bevel. Niets is te gek, en binnen de 50 serie zou je zelfs kunnen kiezen voor een Ancient Cuban Mahogany kast met Adirondack soundboard. Waanzinnig. Neem contact met ons op voor de mogelijkheden.

Lowden Guitars Dijkmans Muziek

Modellen, houtsoorten en body shapes

Lowden kent een aantal series, welke weer onder te verdelen zijn in verschillende modellen, houtsoorten en vormen. Al deze modellen zijn ook weer verkrijgbaar met verschillende opties, dus dat zijn een flink aantal gitaren. Allereerst is het handig om te weten dat Lowden grofweg 4 formaten hanteert, namelijk de O (Lowden standaard), F (medium formaat), S (concert) en WL (Wee Lowden, kleinste formaat) We hebben geprobeerd om een en ander inzichtelijk te maken:

Core Collection

  • Original series: De standaard die ooit is bedacht door George. Verkrijgbaar in 4 houtcombinaties, namelijk: Mahonie/Ceder, Walnoot/Ceder, Rosewood/Ceder en Rosewood/Spruce
  • 35 series: Binnen de 35 serie is er iets meer mogelijk qua hout combinaties. Neem contact met ons op voor de opties. 
  • 50 series: Eigenijk de Lowden Custom Shop, waar vrijwel alle mogelijke hout combinaties mogelijk zijn. Neem contact met ons op voor de opties. 

Specialty Collection

  • 12-fret: Gebaseerd op de Lowden S-shape. De mensuur is hetzelfde als de reguliere S, maar dit model heeft dus 12 frets tot aan de body. Doordat de  brug op een andere positie is geplaats (iets verder van het klankgat af) heeft de gitaar meer midrange punch. Klinkt enorm voor zijn formaat. 
  • FM Model: De FM is verkrijgbaar binnen de 35 en 50 serie en is gebaseerd op de F shape body, maar is net wat dunner dan de reguliere F. Daarnaast is de hals ook net wat smaller. Verkrijgbaar in een flink aantal houtcombinaties.
  • S-35W: S-formaat body met een walnoot achter- en zijkant. Verkrijgbaar met figured walnut of cedar bovenblad.

Dijkmans en Lowden in Nederland

Dijkmans is sinds het najaar van 2018 officieel een Lowden dealer, en we zijn hier zo ontzettend trots op. De modellen van Lowden trekken al enorm veel bekijks in de winkel, en iedereen is het er over eens: deze gitaren zijn pure kunstwerken. Met hun unieke, uitgesproken klank en stem, en de waanzinnige looks, weten wij zeker dat Lowden en Dijkmans een zeer gelukkig huwelijk gaan hebben. 

Artiesten die op Lowden spelen

Vermaarde gitaristen als Alex De Grassi, Jon Gomm, Paul Brady en Ariel Posen spelen op Lowden gitaren. Een andere goede categorie zou misschien zijn: Artiesten die op Lowden willen spelen. 

Kom snel langs bij Dijkmans om al het moois van Lowden te aanschouwen, of je te laten adviseren!