PRS Guitars/Paul Reed Smith

PRS Guitars/Paul Reed Smith

Paul Reed Smith: Van zolderkamer naar wereldfaam

Hoewel PRS Guitars officieel pas in 1985 werd opgericht, was Paul Reed Smith tijdens zijn studie al volop actief als ambitieuze gitaarbouwer. Vanuit zijn zolderkamertje werkte hij dag en nacht in zijn eentje aan wat in zijn optiek de perfecte elektrische gitaar zou moeten zijn. Nadat Smith tijdens zijn research begin jaren 80 ontdekte dat veel oude Gibson patenten de naam droegen van Ted McCarty, besloot hij contact te zoeken met deze meesterbouwer. Zo ontstond een samenwerking die het begin markeerde van de stormachtige ontwikkeling van Smith, en startte de groei van het enorme merk dat PRS nu is.

PRS Guitars Collection Dijkmans Muziek

Dijkmans Muziek met PRS

Dijkmans Breda en Paul Reed Smith hebben een warme band. Onze eigen Jan-Willem is ieder jaar aanwezig op het PRS Experience evenement in Engeland waar hij de meest unieke modellen en tops uitzoekt. We zijn zelfs betrokken geweest bij het ontwerpproces van de Silver Sky! Dit is een leuke anekdote: Mister Smith himself was op zoek naar oude gitaren ter referentie voor het ontwerp van deze John Mayer signaturen gitaar, en Jan-Willem vertelde over de Jazzmaster hals uit 1962 die hij had liggen. Paul had direct interesse en de hals is dan ook meegenomen in het proces. Dit vinden wij natuurlijk super gaaf, gezien de impact die de gitaar heeft gehad. Daarnaast beschikken wij over de grootste collectie PRS gitaren - SE, Core én Private Stock - van de Benelux. 

Paul Reed Smith in Dijkmans Muziek

Wat maakt een Paul Reed Smith gitaar zo bijzonder?

Het merk onderscheidt zich al jarenlang door het ongekende oog voor detail waarmee de gitaren worden gebouwd. Smith is een echte liefhebber en doet geen enkele concessie. Zo worden de fraaiste houtsoorten uitgekozen en worden alle onderdelen uitvoerig getest en op elkaar afgestemd om de puurste totaalsound te creëren. Zijn filosofie is dan ook: wat je in de gitaar stopt, moet er simpelweg onveranderd uitkomen. Door de combinatie van traditionele en moderne elementen voelt een PRS gitaar direct als thuiskomen, en elke gitaar heeft een comfortabele bespeelbaarheid. De gitaren vallen daarnaast ook in visueel opzicht op door hun vorm, karakteristieke bird inlays en in het oog springende finishes.

Paul Reed Smith

De modellen

Paul Reed Smith is een echte geek, in de meest positieve zin van het woord. Hij is gek op coderingen en overzichtelijke namen voor de gitaren die hij bouwt. Het is dan ook gemakkelijk om inzicht te krijgen in de verschillende modellen. Allereerst hanteert het merk 4 verschillende series, namelijk de goedkopere SE en S2 series, de Bolt-On series en de prestigieuze Core serie. Deze kennen op hun beurt weer hun eigen modellen. Hieronder volgt een overzicht:

SE Series

 • SE Custom 22uitvoering met 22 frets
 • SE Custom 24: uitvoering met 24 frets
 • SE Standard: uitvoering met 24 frets
 • SE Standard 245: kortere 24.5" mensuur - vandaar de 245 - en 22 frets
 • SE Signature: Artist Signature Models

S2 Series

 • S2 Custom: 22 en 24 fret uitvoering
 • S2 Standard: 22 en 24 fret uitvoering
 • S2 Singlecut: singlecut met een wraparound bridge
 • S2 Mira, Vela & Starla: respectievelijk met wraparound (Mira), plate-style (Vela) en bigsby brug (Starla)

Bolt-on series

 • CE 24: Traditionele PRS mahonie body en maple top met Bolt-On neck voor extra snappy sound
 • Silver Sky: John Mayer signature model

Core series

 • Custom: De alleskunner van PRS, die dankzij de Split Coil opties een enorm scala aan klanken heeft. Verkrijgbaar in zowel 22 als 24 frets uitvoeringen. 
 • McCarty: Het bekendste PRS model. De McCarty is verkrijgbaar in een aantal uitvoeringen, waarvan de 594 er het meest uitspringt. Deze kenmerkt zich namelijk door zijn 24.594" mensuur. 
 • Specialty: De wat excentriekere modellen uit de PRS lijn. Een waanzinnig voorbeeld is bijvoorbeeld de 509, een gitaar die door en door PRS is dankzij de 25" mensuur, maar door zijn single coils met humbucking modes maar liefst sounds kent. Vandaar 509. 
 • Signature: Artist Signature Models zoals de Santana, Mark Tremonti en DGT.
 • Limited: In beperkte oplages verkrijgbaar. Denk aan de Paul's Guitar en de McCarty 594 Semi Hollow. 

Qua codering vertellen de modellen dus veel over hun specificaties. Best logisch eigenlijk, toch? Tot slot kent PRS nog de majestueuze Private Stock lijn. Hier maakt PRS het beste wat ze te bieden hebben, en daarnaast bestaat de mogelijkheid om hier je droomgitaar samen te stellen. Niets is te gek! Wij krijgen geregeld prachtige Private Stock exemplaren binnen, dus kom vooral eens een kijkje nemen. 

PRS Silver Sky Collection Dijkmans Muziek

John Mayer’s impact

PRS is als merk en als gitaarbouwer continu in beweging, en de afgelopen tijd kreeg het merk een enorme populariteit boost doordat John Mayer vrij onverwacht zijn naam verbond aan het merk. Het verhaal gaat dat Mayer een McCarty 594 in zijn handen kreeg en vrijwel direct verkocht was. Dit snappen wij heel goed! De samenwerking die hierop volgde heeft vooralsnog twee gitaren en een versterker opgeleverd, te weten de Super Eagle, Silver Sky en de J-MOD amp. Vooral de recent uitgebrachte Silver Sky gitaar is op dit moment heel wat harten aan het veroveren. 

Artiesten die op PRS gitaren spelen

Dat PRS kwaliteit levert blijkt alleen al uit de artiesten die op de gitaren spelen. Naast John Mayer zweren Mark Tremonti, Bernie Marsden en David Grissom bij Paul Reed Smith. Daarnaast verdient Carlos Santana ook een eervolle vermelding, want hij was een van de eerste artiesten die PRS gitaren gebruikte in de jaren 80. Daarmee heeft hij een behoorlijke invloed gehad op het uiteindelijke succes van dit prachtige merk.

Wij bij Dijkmans adviseren je graag in je keuze, dus kom vooral snel eens langs om onder het genot van een kopje koffie een PRS gitaar uit te proberen!