PRS Guitars McCarty & 594

PRS Guitars McCarty & 594

Oct 31, 2020Dijkmans Muziek

Klik hier voor onze PRS McCarty 594 collectie

De allergrootste PRS McCarty (594) collectie van de Benelux vind je in Breda.

Bij Dijkmans Muziek zijn we erg gepassioneerd als het over PRS Guitars gaat en hoe kan het ook anders. Dit merk staat al jaren symbool voor het hoogst haalbare binnen de gitaarwereld: ultiem vakmanschap en vooruitstrevende innovatie vermengen met respect voor het verleden. Het resultaat is keer op keer een ontzettend muzikaal, betrouwbaar en prachtig instrument waar je een leven lang plezier van kunt hebben. Een van de populairste PRS series is de McCarty line-up en dit zijn de meer "old-school" georiënteerde gitaren binnen de line-up van Paul Reed Smith. Onderaan deze pagina vind je alle McCarty (594) modellen die we op voorraad hebben, of lees verder voor meer info over deze modellen.
PRS Private Stock McCarty 594 Graveyard

Wat maakt de McCarty 594 zo uniek?

Sinds zijn introductie een aantal jaar geleden is de McCarty 594 uitgegroeid tot een regelrechte klassieker binnen de line-up van PRS. De gitaar dankt het tweede deel van zijn naam aan de mensuur van 24.594 inch, en is geïnspireerd op vintage LP-style gitaren uit de jaren '50. Echter - zoals het PRS betaamt - is deze traditionele formule in een vernieuwd, betrouwbaarder en innovatief jasje gestoken. Denk bijvoorbeeld aan de 58/15 LT pickups die middels push/pull-potmeters van humbucker naar single coil zijn te schakelen, voor een breed scala aan prachtige, vintage georiënteerde tonen. Deze Low Turn humbuckers hebben een wat mildere output dan de meeste dubbelspoels elementen, wat een ontzettend warme sound oplevert met precies genoeg definitie. Deze pickups waren altijd al waanzinnig, maar dankzij de nieuwe TCI-tuning klinken de split-coil standen nog overtuigender. Daarnaast is de McCarty 594 uitgerust met het speciale "pattern vintage" halsprofiel. Dit profiel is een combinatie van de fijnste '50s halzen, maar heeft als unieke eigenschap dat 'ie asymmetrisch afloopt. Dat wil zeggen dat de neck bij de hogere frets iets dikker aan de bas-zijde dan aan de treble-zijde is, waardoor de hals over de gehele lengte lekker in de hand zal liggen. En onderschat ook het effect van de PRS Two-Piece Cast Zinc brug. Deze brug klinkt een stuk voller dan menig T.O.M brug, en heeft daardoor een enorme impact op het totaal geluid. De traditionele combinatie van een mahonie body en hals, maple top en rosewood toets maakt het geheel helemaal af. Wat betreft de aanpassingen voor 2020: de nieuwste 594 modellen zijn uitgerust met Vintage-Style tuners (geen locking tuners meer), de eerdergenoemde C.A.B. finish en de TCI-tuned pickups. Deze upgrades geven de gitaar in onze ogen een nog traditionelere feel, zonder in te leveren op het moderne en betrouwbare karakter van PRS. Helemaal te gek! 

PRS McCarty 594 Abalone Smokeburst

De charme van het originele McCarty model

De ziel van de McCarty gitaar is geïnspireerd op vintage LP-style gitaren uit de jaren '50. Echter - zoals het PRS betaamt - is deze traditionele formule in een vernieuwd, betrouwbaarder en innovatief jasje gestoken. Denk bijvoorbeeld aan de 58/15 LT pickups die middels een push/pull-potmeter van humbucker naar single coil zijn te schakelen, voor een breed scala aan prachtige, vintage georiënteerde tonen. Deze Low Turn humbuckers hebben een wat mildere output dan de meeste dubbelspoels elementen, wat een ontzettend warme sound oplevert met precies genoeg definitie. Deze pickups waren altijd al waanzinnig, maar dankzij de nieuwe TCI-tuning klinken de split-coil standen nog overtuigender met nog meer sprankeling. Daarnaast is de McCarty uitgerust met het speciale "pattern" halsprofiel. Dit profiel is een slagje dikker dan de Pattern Thin en Regular profielen. En onderschat ook het effect van de PRS (Adjustable) Stoptail brug met brass inserts niet. Deze brug klinkt een stuk voller dan menig andere wraparound brug, en heeft daardoor een enorme impact op het totaal geluid. De traditionele combinatie van een mahonie body en hals, maple top en rosewood toets maakt het geheel helemaal af. Wat betreft de aanpassingen voor 2020: de nieuwste McCarty modellen zijn uitgerust met de eerdergenoemde C.A.B. finish en de TCI-tuned pickups. Deze upgrades geven de gitaar in onze ogen een nog traditionelere feel, zonder in te leveren op het moderne en betrouwbare karakter van PRS. Helemaal te gek! 

PRS McCarty Fire Red Wrap

Dit vintage-inspired PRS model nu ook in de S2 lijn beschikbaar!

2020 begint goed met de introductie van de PRS McCarty 594 Double Cut in de S2 lijn! Net als de Core uitvoering is de S2 variant uitgerust met het Pattern Vintage halsprofiel én een maple top. Dankzij de iets dikkere body dan normaliter gangbaar is voor een PRS heeft de 594 ongelofelijk veel sustain en een super dikke toon. De S2 McCarty 594 voelt dan ook gelijk als thuiskomen, alsof de gitaar al jarenlang is ingespeeld. Helemaal te gek! Qua hardware is er gekozen voor een Two-Piece Bridge welke is vervaardigd uit zink, én Vintage Style, non-locking tuners. Op deze manier blijft de S2 McCarty 594 trouw aan zijn vintage geest. Net als bij de Core 594 vinden we de alom bekende - en geprezen - 58/15 "S" pickups terug op de S2 McCarty 594. Naar onze bescheiden mening behoren deze elementen tot de allerbeste nieuwe pickups die te vinden zijn op de huidige markt. Deze humbuckers leveren een warme doch gedefinieerde, vintage-correcte toon op die doet terugdenken aan het gouden tijdperk van de P.A.F. pickup.

De kern van de McCarty 594 is een veelzijdig, vintage-geïnspireerd instrument dat zowel dikke humbucking geluiden als natuurgetrouwe single-coil sounds levert. Door de 24.594" scale length, welke iets korter is dan gebruikelijk op LP-geïnspireerde gitaren, is de gitaar ontzettend comfortabel om op te spelen. De snaren voelen bijna als boter aan! We hebben kunnen voelen en horen op de Core en Private Stock modellen wat een toffe sounds en geweldige bespeelbaarheid dat oplevert, en geloof ons: dat is ook zeker aan de hand bij de nieuwe S2 uitvoeringen. Het beste van alles? PRS verpakt deze features in een modern, betrouwbaar jasje zodat je waar dan ook, wanneer dan ook, met een gerust hart het podium kunt betreden zonder last te krijgen van vervelende issues waar sommige oude gitaren om bekend staan. Zoals het Paul Reed Smith betaamt dus!

PRS S2 McCarty 594 Seafoam Green Sparkle

More articles